Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Buitenplaatsen en landgoederen in Wapenveld

betekenis & definitie

De buitenplaats De Polberg (Groteweg 27) heeft een geometrische hoofdstructuur met een landschappelijke aanleg rond het huis. Het rechter deel van het gepleisterde buitenhuis in neoclassicistische stijl verrees in 1855 voor P.

Koumans Smeding.Bij een verbouwing en uitbreiding in 1910, in opdracht van mevrouw Bouman-De Lange, kreeg het huis zijn huidige, sterk op de Engelse landhuisbouw, geïnspireerde vorm. Bij het huis staan een gepleisterd koetshuis (circa 1885) en een gepleisterde tuinmanswoning (circa 1910). Het landgoed Hulsbergen (Kloosterweg ong.) is ontstaan uit de bezittingen van het in 1407 gestichte en in 1572 opgeheven klooster Hulsbergen. De familie Daendels kocht het goed begin 19de eeuw. Het dwarse voorhuis van de 19de-eeuwse hallenhuisboerderij ‘Hulsbergen’ (Kanaaldijk 85) is het enige restant van de 15de-eeuwse kloostergebouwen. De laat-gotische vensters en poortomlijsting zijn dichtgemetseld.

De kern van het landgoed wordt gevormd door de villa Kloosterweg 8 uit 1896. Th. Koker liet deze villa bouwen naar ontwerp van D. de Herder in neorenaissance-stijl met chalet-elementen. Opvallend is de rijk versierde tweelaags veranda. De buitenplaats Huize Winfried (Groteweg 15) heeft als kern een in 1916 gebouwd landhuis met chalet-elementen, ontworpen door M. Meijerink.