Wjelsryp (Welsrijp). Dit terpdorp ten noordwesten van Winsum is ontstaan in de middeleeuwen en kreeg begin 20ste eeuw een lintvormige uitbreiding in zuidelijke richting.
De Herv. kerk (Lytse Buorren 2), oorspronkelijk gewijd aan St. Ursula, is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor en een houten geveltoren met ingesnoerde stompe spits.
De in oorsprong uit circa 1200 daterende kerk kreeg waarschijnlijk in de 18de eeuw nieuwe noordgevel, waarna vermoedelijk in 1892 de rest van de kerk is ommetseld. Toen heeft men ook de huidige geveltoren opgetrokken ter vervanging van de gesloopte middeleeuwse zadeldaktoren.
Het kerkinterieur wordt gedekt door een houten tongewelf (begin 16de eeuw). Tot het in 1759 door Johannes Hardenberg vervaardigde meubilair behoren de preekstoel met Lodewijk XV-kenmerken, het doophek, de kerkbanken en enkele memorieborden.
De rond 1870 gebouwde pastorie (Galemawei 4) is een groot blokvormig eenlaags huis met hoger opgetrokken middenrisaliet.Boerderijen. De kop-rompboerderij Oasterein 4 is voorzien van de jaartalankers ‘1676’ en heeft een laag gepleisterd voorhuis, waarvan het achterste gedeelte is onderkelderd. Verder zijn interessant de kop-hals-rompboerderij Oasterein 8 (circa 1865), met onderkelderd dwars voorhuis, en de krimpboerderij Westerein 5 (circa 1875) met onderkelderd woongedeelte en omlijste ingang. Aardige eenlaags woonhuizen zijn Galemawei 9-11 (circa 1875), met portiek en dakkapel, en Galemawei 17 (circa 1920) met jugendstil-details. Het betonnen hooghout (bij 't Heechhout 1) uit circa 1930 is een hoge voetgangersbrug over de Franeker Vaart.