Gepubliceerd op 02-01-2020

Scholen in Harlingen

betekenis & definitie

Scholen. De voorm. eerste gemeenteschool (Grote Kerkstraat 1) is een sterk verbouwd blokvormig hoekpand uit 1885.

De voorm. R.K.

St.-Annaschool (Hofstraat 19) is rond 1890 tot stand gekomen in neogotische stijl met neorenaissance-elementen. Zakelijk-expressionistische vormen vertoont de Chr. lagere Prinses Julianaschool, nu ‘Prins Constantijn Christofschool’ (Rozengracht 34) uit 1926.

De openbare lagere Theo Thijssenschool, nu ‘'t Wad’ (Midlumerlaan 13-15) is in 1927 gebouwd naar een zakelijk-expressionistisch ontwerp van R. Strak.

Het gebouw is in 1957 met een vleugel uitgebreid en is in 1980 gerenoveerd. Eveneens in zakelijk-expressionistische stijl uitgevoerd is de voorm.

Rijks Hogere Burger School, nu ‘Noordzeecollege’ (Stationsweg 5), gebouwd in 1926-'30 naar ontwerp van J. Crouwel.

Karakteristiek zijn de grote samengestelde vensterpartijen.

De toegang wordt gevormd door een overdekte brug over de gracht voor het gebouw, afgesloten door een ijzeren hekwerk.

In het interieur zijn de originele tegelvloeren en wandbetegeling bewaard gebleven. Eveneens door Crouwel ontworpen zijn de overdekte fietsenstalling met zadeldak op ijzeren pilaren en de conciërgewoning (Oosterstraat 75) met tweelaags middendeel geflankeerd door eenlaags dwarsvleugels.

Verder van belang is de voorm. Zeevaartschool (Zuidoostersingel 3), gebouwd in 1914 in rationalistische vormen.

Nadien is de school aan de achterzijde ingrijpend verbouwd. Tegeltableaus boven de ingang en in het torenachtige bouwdeel tonen de naam en het embleem van de school en voorstellingen van een zeil- en een stoomboot.