Gepubliceerd op 02-01-2020

Oranjewoud in Oranjewoud

betekenis & definitie

Oranjewoud (Lindelaan 1). Mogelijk op een deel van de fundering van het oude huis Oranjewoud liet mr.

H.W. de Blocq van Scheltinga in 1829-'30 een landhuis in neoclassicistische vormen bouwen. Dit blokvormige, gepleisterde huis, voorzien van een hoger opgaand middendeel met fronton, is mogelijk ontworpen door A.

Bruinsma. De rechter zijvleugel werd rond 1845 toegevoegd en in 1909 verlengd.

Bij de restauratie in 1953 zijn enkele historiserende elementen toegevoegd, waaronder een met leien gedekte traptoren. Het grotendeels wit gepleisterd koetshuis met T-vormige plattegrond kwam in 1829 tot stand en werd 1877 uitgebreid.

Het kreeg zijn huidige gedaante na een brand in 1947.Zowel de omgrachte private tuin rond het huis als de overtuin sinds 1953 gemeentelijk wandelpark maakten oorspronkelijk deel uit van de parkaanleg van het oude huis Oranjewoud en werden vanaf 1829 heringericht in landschapsstijl, mogelijk naar plannen van tuinman J.N.H. Meijer. In de tuin staat een laat-19de-eeuwse uitzichttoren van twee geledingen met pijlers van rode baksteen en wanden bekleed met gevlochten rieten matten. Het uitzichtplateau wordt bekroond door een tentdak. Ondanks de aanduiding als ‘Chineese toren’ lijken de vormgeving en de toegepaste symbolen vooral geïnspireerd op de Afrikaanse bouwstijl. In de tuin bevinden zich verder nog een midden-19de-eeuws ornamenteel eendenhok en een vroeg-20ste-eeuwse dierenbegraafplaats.

Ter plaatse van een voorganger uit 1870 verrees in 1917 de dienstwoning Albertine Agnesweg 2, uitgevoerd in cottagestijl naar plannen van J.G. Brouwer.