Gepubliceerd op 02-01-2020

Oosterbierum (Easterbierrum) in Sexbierum

betekenis & definitie

Oosterbierum (Easterbierrum). Dit terpdorp ten noordoosten van Sexbierum is ontstaan in de 8ste eeuw op een kwelderwal.

Als gevolg van de doorsnijding van het dorp door de voormalige vaart naar Tzummarum staat de kerk niet in het centrum maar aan de zuidzijde van het dorp. De Herv. kerk (Haerdawei 1), oorspronkelijk gewijd St.

Georgius, is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor, aangebouwde consistorie en een toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits. Het westelijke deel van het schip kwam waarschijnlijk rond 1200 tot stand, het oostelijke deel in de 14de eeuw.

In de 16de eeuw heeft men het schip verhoogd en de grote spitsboogvensters aangebracht. Tegen de zuidgevel staat een laat-gotisch portaal met een rood gepleisterde omlijsting voorzien van een davidster in het boogveld.

In de 16de eeuw verrees ook de toren, die tot 1766 een stenen spits had. De in 1990 gerestaureerde toren bevat een door Petrus Overney gegoten klok (1709).

De consistorie aan de zuidzijde van de kerk dateert blijkens de jaartalankers uit 1709. De noordingang is uit 1860, het jaar waarin tevens de, inmiddels weer verwijderde, bepleistering van het interieur werd aangebracht.Tot de inventaris behoren een rijk versierde preekstoel met doophek (1713) vervaardigd door Jaan Oenema. De lezenaar, zes gezangborden, enkele mannenen vrouwenbanken met gesneden zijstukken en een tweevoudig overhuifde herenbank met het wapenschild van de familie Idsenga zijn mogelijk ook van zijn hand. Het door L. van Dam & Zn. gebouwde orgel (1868) staat op een orgelgalerij met een wand van schotwerk en getordeerde kolommen. In het koor ligt een grafzerk uit 1747. De Geref. kerk (De Terp 10) is een eenvoudige recht gesloten zaalkerk uit 1888 met een door pilasters gelede voorgevel met eclectische en neogotische details. De naastgelegen pastorie dateert uit dezelfde tijd.