Het voorm. Noordersanatorium (Stationsweg 163) werd in 1935 als open psychiatrische inrichting gebouwd in functionalistische en zakelijk-expressionistische vormen naar ontwerp van E. Reitsma.
Het in gele baksteen opgetrokken gebouw is samengesteld uit een hoog torenachtig centraal bouwdeel met radiaalsgewijs vier lage, niet gelijkvormige vleugels. Het grote gebrandschilderde raam (1935) in het trappenhuis is ontworpen door J.
Wijkmans, met ter plaatse van de eerste en tweede verdieping figuratieve voorstellingen (de wonderen van Petrus en de parabel van de barmhartige Samaritaan). De bijnaam Het Blauwe Paviljoen ontleent het gebouw aan de blauw geglazuurde tegels aan de buitenzijde, met name rond de ingang.
Als gevolg van de reorganisatie van Dennenoord in de jaren zeventig verloor het Noordersanatorium zijn functie. Het pand werd in 1988 verkocht.Na interne verbouwing en restauratie dient het momenteel als farmaceutisch onderzoeksinstituut. De tuin in een gemengde tuinstijl is rond 1935 aangelegd naar ontwerp van J. Vroom jr. In de directe omgeving van het gebouw bevindt zich een formele tuinaanleg met een grote vijver en daaromheen een landschappelijke tuin in aansluiting op het bestaande bos. De voorm. directeurswoning (Stationsweg 163) uit 1935 is opgetrokken in dezelfde stijl als het sanatorium en is eveneens ontworpen door E. Reitsma. Het voorm.