Gepubliceerd op 02-01-2020

Het Nijsinghhuis in Eelde-Paterswolde

betekenis & definitie

Het Nijsinghhuis (Hoofdweg 80, Eelde) werd blijkens jaartalankers in de zijgevel in 1654 gebouwd en was in gebruik als schultenhuis en later als raadhuis (tot circa 1938). Het tweebeukige dwarse pand heeft zadeldaken tussen topgevels en aan de voorzijde een classicistische halsgevel met zandstenen vleugelstukken en een houten pui met Lodewijk XV-snijwerk.

Bij de restauratie in 1972-'73 zijn de smalle kloostervensters in de achterste beuk in hun oorspronkelijke staat hersteld. De vensters in de voorste beuk herkregen hun vroeg-18de-eeuwse roedenverdeling, die in 1726 was gewijzigd.

Het interieur bevat een gebeeldhouwde Lodewijk XV-schoorsteen met vroeg-18de-eeuws schilderstuk. Sinds 1983 zijn de wanden en plafonds van zeven vertrekken beschilderd door figuratief werkende kunstenaars, zoals Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pier Pander.

In het Nijsinghhuis worden periodiek rondleidingen gehouden, sinds het deel uitmaakt van het museum voor figuratieve kunst ‘De Buitenplaats’ (Hoofdweg 76-80, Eelde), geopend in 1996. Dit museum bestaat verder uit een door architectenbureau Alberts en Van Huut in antroposofische stijl ontworpen kunstpaviljoen annex museumcafé (1996) en een museumtuin naar ontwerp van Copijn Groenadviseurs.

De tuin omvat een slangenmuur, een appelhof met oude soorten appelbomen, een baroktuin met vijver en een organisch vormgegeven gedeelte met beeldentuin, platanen prieel en groen amfitheater.

< >