Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

XS en XL

betekenis & definitie

Als een kind te groot of te klein is, is daar niets aan te doen. De groei van kinderen wordt op het consultatiebureau goed bijgehouden. Er bestaan groeicurvenlijnen aan de hand waarvan de groei wordt bijgehouden.

Het is de bedoeling dat een kind groeit volgens een van deze curven. Hoe groot een kind wordt, is voor een deel erfelijk bepaald en komt voor een deel door voeding en gezondheid. Blijkt de groei echt niet goed te verlopen, dan wordt onderzocht hoe dat komt. In sommige gevallen is het mogelijk om voor de puberteit een behandeling te starten om het te groot worden of te klein blijven zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor ga je eerst met je kind naar een kinderarts.

Jongens worden groter en groeien dus ook sneller dan meisjes. Meisjes komen gemiddeld eerder in de puberteit dan jongens en zijn dan ook langer dan jongens op die leeftijd. Daarentegen stoppen ze eerder met groeien dan jongens, die later beginnen met hun groeispurt en langer doorgroeien. Gemiddeld worden jongens langer dan meisjes.