Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Vuurwerk

betekenis & definitie

Vuurwerk moet je verbieden.

Vuurwerk heeft op veel kinderen, en vooral op jongens, een grote aantrekkingskracht. En dat is logisch, want het is prachtig om te zien, het maakt lawaai en er komt vuur aan te pas. Een spannender combinatie kun je niet bedenken, en bovendien kan het maar eenmaal per jaar worden afgestoken. Daarom kun je het best kinderen leren hoe je met vuurwerk om moet gaan als ze er interesse in tonen. Verbieden om vuurwerk af te steken heeft meestal een averechts effect. De kans is groot dat je zoon of dochter het dan toch gaat uitproberen samen met andere kinderen, die het ook stiekem moeten doen.

Ga liefst samen met een kind vuurwerk uitkiezen en koop er eventueel meteen een aansteeklontje bij. Vuurwerk kan ook met een brandende kaars of een sigaret worden aangestoken en in elk geval het best midden op straat terwijl je het vuurwerk in een stevige fles hebt neergezet. Vuurwerk dat alleen ronddraait, kun je ook in een stevige pot met aarde zetten.

Leer je kind datje vuurwerk niet te dicht bij mensen of honden moet afsteken. Het is gevaarlijk en je kunt er vreselijk van schrikken. En vertel ook dat je vuurwerk nooit in je zak moet stoppen: het kan ontploffen en dan krijg je brandwonden op je huid. Het beste is om het vuurwerk in een plastic tasje te dragen dat je in je hand houdt en even weglegt als je iets ervan gaat aansteken.

Als het vuurwerk is aangestoken, loop dan altijd snel een paar passen naar achteren en blijf er niet boven ofte dichtbij staan. Gaat het vuurwerk niet aan, dan is het beter om het niet nog eens aan te steken, want meestal betekent het dat dat vuurwerk niet goed is.

Een (zonne)bril is een goed hulpmiddel om de ogen te beschermen tegen rondvliegende vuurdeeltjes.

Vertel dat het niet de bedoeling is dat er met vuurwerk gegooid wordt en zeker niet naar andere mensen.

Leer een kind ook dat het heel gevaarlijk is om vuurwerk dat de volgende dag op straat ligt en nog goed lijkt te zijn toch aan te steken. Ook dat vuurwerk was meestal al niet goed of is door vocht uit de lucht van slechte kwaliteit geworden. Het belangrijkste is dat je in de buurt blijft van je kind dat vuurwerk afsteekt en hem ook het liefst op nieuwjaarsdag een beetje in de gaten houdt.

Er zijn ook kinderen die niet van vuurwerk houden en er bang voor zijn. Laat ze om twaalf uur binnen en laat ze voorzichtig door het raam naar het vuurwerk kijken. Het is geen schande. Sterretjes zijn ook een soort vuurwerk, die echter geen geluid maken en daarom geschikter zijn voor wat angstige kinderen. Blijf ook bij sterretjes afsteken in de buurt, want ze kunnen brandplekken en blaren veroorzaken als er niet goed mee omgegaan wordt.