Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Verwennen

betekenis & definitie

Je hebt kinderen om ze lekker te verwennen.

Je kunt een kind verwennen door iets voor hem te doen wat hij niet echt nodig heeft, wat hij al best zelf kan of waar hij vreselijk om zeurt. Verwennen is iets anders dan lief zijn voor een kind, hem veel knuffelen, steun en complimentjes geven. Daar kan een kind niet te veel van krijgen.

Jonge baby's kunnen nog niet verwend worden, omdat ze nog voor honderd procent afhankelijk zijn van zorg uit hun omgeving. De kans op verwennen begint pas als een kind groter wordt. Zo krijgt een kind tegen het eind van zijn eerste levensjaar door dat huilen een manier is om papa of mama te laten komen. Hij kan expres gaan huilen, omdat hij wil dat je komt, ook als er eigenlijk niets aan de hand is. Er altijd meteen naartoe rennen zorgt ervoor dat hij daar op den duur aan gaat wennen. Dat is lastig voor ouders maar nog niet zo erg voor een kind.

Een dreumes kan al heel wat meer dan een baby, bijvoorbeeld zelf speelgoed pakken, roepen in plaats van huilen, zelf naar iets toe kruipen of naar iets lopen en zelf een hapje brood in zijn mondje stoppen. Dat hoefje dus niet allemaal meer voor hem te doen. Vraagt hij daar toch om en bedien je hem altijd op zijn wenken, dan ben je bezig hem daarmee te verwennen. Dus hoe meer een kind zelf kan, hoe minder je voor hem hoeft te doen. En hoe meer je hem de kans geeft zelf dingen te doen, hoe beter dat is voor zijn ontwikkeling. Een kind leert het meest door veel uitproberen en steeds opnieuw oefenen. Dus laat hem gerust oefenen in zelf eten in plaats van hem toch maar snel te voeren en laat hem zelf oefenen om het goede blokje in de goede opening van de blokkenstoof te stoppen.

Verwende kinderen zijn ook aardig

Verwende kinderen gedragen zich vaak niet zo leuk. Het worden drammertjes, die per se hun zin willen krijgen. Dat maakt ze niet populair bij anderen. En hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt: een verwend kind is in zekere zin verwaarloosd. Hij krijgt geen kans om zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo te ontwikkelen en hij krijgt geen kans om zelfstandig te worden als er altijd iemand klaarstaat om alles voor hem te doen. Bovendien blijft een verwend kind te afhankelijk van degene die hem zo verwent. Hij zal bijvoorbeeld niet zo graag bij een vriendje gaan spelen als hij merkt dat hij daar niet direct zijn zin krijgt.

Als een kind bang is om afscheid te nemen en het hoeft daarom ook niet, dan leert hij nooit om een paar uurtjes zonder zijn ouders te kunnen. Als een kind verwend wordt uit gemakzucht en zijn ouders hem altijd in alles zijn zin geven omdat ze van het gezeur af willen zijn, zullen de ouders op den duur toch bedrogen uitkomen. Verwennen helpt maar heel kort. Het kind zal steeds meer gaan eisen en nog lastiger worden dan hij al was.