Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Verliefdheid

betekenis & definitie

Jonge kinderen zijn nog niet verliefd.

Kleuters maken een grote ontwikkeling door op sociaal gebied. Ze moeten leren om goed met leeftijdsgenootjes om te gaan. Dat helpt ze ook om steeds meer een eigen leventje te leiden zonder dat papa en mama in de buurt zijn. Ze imiteren elkaar en nemen allerlei rollen van elkaar over. Maar ze imiteren ook hun ouders. Dus als papa en mama met de armen om elkaar heen lopen, doet een kleuter dat ook met zijn vriendinnetje.

Kleuters hebben behoefte aan innige vriendschappen, omdat ze het op school zonder ouders moeten stellen. Innige vriendschappen geven houvast en dat verklaart misschien ook waardoor kleutervriendschappen zo hecht kunnen zijn. Ze hebben behoefte aan steun en een vertrouwd kameraadje, aan iemand helemaal voor henzelf.

Kleuters kunnen zeer innige vriendschappen hebben met kinderen van het eigen geslacht maar ook met kinderen van het andere geslacht. Dat maakt meestal nog geen verschil. Dat jongens meisjes stom vinden en omgekeerd komt meestal pas later, als ze al een paar jaar op de basisschool zitten.

Echt verliefd kan een tiener nog niet worden.

Iedereen kan op elke leeftijd verliefd worden, ook jonge kinderen en zelfs heel oude mensen. Verliefd zijn maakt je heel gevoelig en daarom is verliefd zijn ook heel kwetsbaar. Is de verliefdheid niet wederzijds, dan kan dat heel pijnlijk zijn.