Gepubliceerd op 22-06-2017

Tv-kijken

betekenis & definitie

Het is niet goed voor kinderen om alsmaar voor de tv te zitten.

Televisiekijken heeft voor- en nadelen, afhankelijk van de manier waarop een kind kijkt en naar wat hij kijkt. Door het kijken naar goede programma's kunnen kinderen veel leren. En televisiekijken is ook een leuke manier om even niet te hoeven spelen. Veel kinderen kunnen het spelen niet laten en worden er doodmoe van. Lekker passief tv-kijken brengt hun lichaam dan even tot rust. Het is niet de bedoeling dat kinderen te lang en te vaak en alleen naar de tv kijken. In de uren dat je tv-kijkt in je eentje maak je geen contact. En dat hebben kinderen juist zo hard nodig. Daarom is het leuk als ouders samen met kinderen naar de tv kijken. Je kunt er dan samen over praten, lachen of griezelen en dat kan heel gezellig zijn. En als een kind iets niet snapt, ben je als ouder in de buurt om uitleg te geven. Wordt een kind bang, dan kun je hem troosten of de beelden die hij ziet relativeren.

Tv-kijken kan een onderdeel zijn van een vast dagprogramma. Vooral kleine kinderen hebben houvast aan rituelen. Iedere dag even naar een vast kinderprogramma kijken kan ze net dat extra beetje houvast geven om daarna tevreden te gaan slapen. Sommige kinderen zijn al snel verslaafd. Ze zijn niet meer voor de tv weg te slaan. Dan is het belangrijk dat ouders in gaten houden hoe lang ze kijken en waarnaar, omdat er anders te weinig tijd overblijft voor andere bezigheden die ook nodig zijn voor de ontwikkeling.

Het beste is om kinderen van jongs af aan te leren te vragen of de televisie aan mag. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ouders van kinderen van ongeveer acht jaar niet meer controleert hoe vaak en waarnaar hun kinderen kijken. Zeventig procent van de ouders zegt het belangrijk te vinden mee te kijken met hun kind, maar toch blijkt dertig procent van de ouders nooit met hun kinderen over tv-programma's te praten.

Al zijn niet alle onderzoekers het met elkaar eens, toch blijkt wel dat het zien van geweld op tv kinderen kan afstompen voor geweld. Kinderen worden emotioneel minder door geweld geraakt. Een voorbeeld hiervan is een jongetje dat een schotwond in zijn been kreeg en zich erover verbaasde dat het heel veel pijn deed. In films had hij dat nog nooit gezien, zei hij.

Het vaak zien van geweld op tv kan agressie in de hand werken. Gelukkig is niet elk kind vatbaar voor dit soort invloeden. En ook het soort geweld in films speelt een rol. Als een agressieve film in kinderogen ongeloofwaardig is, zal die film minder invloed op hen hebben.

Een grote rol speelt de houding van ouders en omgeving ten opzichte van agressie en het zien van agressieve films. Juichen ouders bij het zien van agressieve beelden, dan is die invloed veel negatiever dan de invloed van de beelden zelf dan wanneer ouders het geweld op tv sterk afkeuren.