Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Tandarts

betekenis & definitie

Kinderen zijn doodsbang voor de tandarts.

Een jong kind zal op een dag ook naar de tandarts moeten, maar gelukkig zijn kinderen van nature niet bang voor de tandarts. Zij weten nog niet dat hij je soms pijn moet doen als er gaatje gevuld moet worden. Een kind heeft daarom nog geen reden om er niet heen te willen. Maar ben je zelf bang voor de tandarts, dan is de kans groot dat je deze angst overbrengt op je kind. Misschien kan er dan beter iemand anders met je kind mee als het zover is.

Een kind went het gemakkelijkst aan tandartsbezoek als hij van jongs af aan meegaat. Hij krijgt dan vast de kans om aan de tandarts te wennen voordat de tijd is aangebroken dat de tandarts naar zijn gebitje moet kijken. Er is daar veel leuks te zien voor kinderen: een grote hoge stoel die voor- en achterover en omhoog en omlaag kan en allerlei onbekende apparaten waar geluid uit komt. Vraag de tandarts of je kind eens op die stoel mag zitten en in het mondspiegeltje mag kijken. Hij kan vast wennen aan de witte jas van de tandarts en het kapje dat de tandarts voor zijn mond heeft. Als een kind daarmee al vertrouwd is, zal hij er minder moeite mee hebben om zelf op de stoel te gaan liggen om zijn tandjes te laten bekijken.

Het is goed om een kind te vertellen wat hem te wachten staat als hij naar de tandarts moet voor onderzoek, zodat hij zich er dan alvast wat op kan voorbereiden door bijvoorbeeld tandartsje te spelen. Hoe meer een kind weet, hoe minder kans er is dat hij van iets onverwachts zal schrikken, wat hem voor een volgend bezoek bang zal maken. Mocht er bij de controle een gaatje in een tandje ontdekt worden, laat dat dan niet de eerste keer vullen. Daarvoor kan beter een andere afspraak gemaakt worden. Je hebt daardoor gelegenheid om je kind daar ook weer op voor te bereiden. Gebeurt dat niet, dan is het voor een kind meestal ook eens, maar liever nooit meer.