Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Slaapwandelen

betekenis & definitie

Je moet een kind dat slaapwandelt meteen wakker schudden.

Slaapwandelen komt meestal voor tijdens de eerste paar uur van de nacht. Het kan enkele minuten tot een halfuur duren.

Het slaapwandelen begint meestal met plotseling rechtop in bed zitten. Soms gaat een kind weer direct liggen en slaapt hij gewoon verder. Het slaapwandelende kind heeft de ogen open, maar heeft een uitdrukkingsloze en starende blik. Het kind zal dan wat rondlopen en misschien een deur openen en weer naar zijn bed teruggaan. Het lopen gaat niet echt goed, want tijdens het slaapwandelen zijn de bewegingen niet zo zeker als anders. Je kunt gemakkelijk struikelen. Toch probeert een slaapwandelaar dingen die in de weg staan wel te omzeilen, al lukt dat niet altijd. Slaapwandelen kan dus wel gevaarlijk zijn, zeker in een huis met veel hoogteverschillen.

Als een kind aan het slaapwandelen is, reageert hij meestal niet op stemmen. Tijdens het slaapwandelen zijn kinderen heel moeilijk te wekken. En de volgende ochtend kunnen ze zich er niets van herinneren. Kinderen hebben er zelf geen last van en bij het ouder worden verdwijnt slaapwandelen vanzelf.

Je hoeft een kind niet wakker te maken, maar houd hem wel in de gaten zodat je kunt voorkomen dat hij zich bezeert. Je kunt een kind voorzichtig weer naar bed brengen. Wakker maken heeft geen zin omdat een kind toch niet weet waar hij is en hoe hij daar gekomen is. Hij zal er alleen maar onrustig van worden.

Als slaapwandelen vaak voorkomt, maak dan de omgeving zo veilig mogelijk, door bijvoorbeeld een hekje voor een steile trap te maken en de ramen en deuren te vergrendelen.