Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Reizen

betekenis & definitie

Je kunt met jonge kinderen beter niet gaan reizen. Of op reis gaan met jonge kinderen een succes zal worden, hangt af van verschillende dingen. Het ene kind zit graag in de auto en het andere niet. En er zijn kinderen die erg veel last hebben van wagenziekte, zeker als je door de bergen rijdt.

Een lange autoreis kan dan een ramp worden. Er kan behoorlijke paniek uitbreken als een kind moet overgeven net op een moment dat je op een weg rijdt vol haarspeldbochten waar geen kans is om te stoppen. Zoveel mogelijk hoofdwegen aanhouden is dan een oplossing. En een emmertje met deksel en een rol wc-papier in de buurt van het kind zijn beslist niet overbodig.

Soms kan een treinreis voor een kind leuker zijn omdat hij dan de kans heeft om wat rond te lopen. Bovendien kan hij meer zien omdat hij niet steeds in één houding in een stoel hoeft te zitten. Met kinderen die heel weinig geduld hebben om te zitten kun je het best vliegen als je heel ver wilt reizen.

Besluit je om toch met de auto te reizen, dan kun je van tevoren met een aantal dingen rekening houden. Soms is 's nachts reizen een betere oplossing, als de kinderen dan slapen. Zij merken dan minder van de grote afstand die je moet rijden. Rijd je overdag, zorg er dan voor datje vaak stopt op een plek waar een kind even kan uitrennen of misschien even kan zwemmen, vooral als het erg warm is. Of kies onderweg wat leuke dingen voor kinderen uit om te bezichtigen, bijvoorbeeld een kasteel of een kinderattractie. De autoreis wordt daardoor meteen een stuk spannender voor kinderen.

Laat het liefst een volwassene achterin bij een kind of de kinderen gaan zitten. Je bent dan vlakbij als een kind iets nodig heeft en je kunt een spelletje met hem spelen. Vanaf de voorbank kun je door de hoofdsteunen niet zo veel doen. Er bestaan speciale zakken met vakjes die je aan de achterkant van de voorstoelen kunt hangen om speelgoed in op te bergen zodanig dat een kind er zelf bij kan.

Er bestaan leuke spelletjes om in de auto te doen, zoals kleine elektronische spelletjes en plastic dieren waarmee je op het raam een boerderij kunt plakken. Een klein doosje kleurpotloden met een klein tekenblokje of een mapje met vouwblaadjes is ook heel geschikt voor in de auto. Een cassetterecorder of walkman met kinderliedjes of sprookjes zal een leuke afleiding zijn voor vermoeiende uren. Voor momenten met wat meer energie kun je spelletjes doen met de dingen die je onderweg ziet, bijvoorbeeld automerken tellen, of autokleuren, of bepaalde verkeersborden. Of je spreekt af datje elkaar zachtjes knijpt als er een. Volkswagen voorbijkomt. Bovendien bestaan er leuke vakantieboeken met allerlei spelletjes en raadseltjes.