Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Meedoen

betekenis & definitie

Als het enigszins kan moet je je kind met alles mee laten doen. Natuurlijk is het hartstikke leuk om mee te kunnen doen met de mode en de gebruiken van deze tijd. Het is beter om een kind te leren dat er mooie en leuke spullen bestaan die je best allemaal zou willen hebben, maar dat je niet alles kunt krijgen. Je kunt sparen voor iets moois of het voor je veijaardag vragen. Het blijft ook leuk om je te verheugen op die extra mooie schoenen als je ze niet meteen kunt kopen.

Het is goed om kinderen te leren maat te houden met hun wensen. Door een kind steeds iets nieuws te geven, of dat nu kleding is of speelgoed, went hij eraan. Je weet nooit of je financiële omstandigheden veranderen waardoor je geen geld meer hebt om al die dure spullen voor je kind te kopen. En als een kind uit huis gaat is het ook handiger als hij de waarde van geld kent en kan uitkomen met bijvoorbeeld zijn studiebeurs.

Trends zijn ervoor om aan mee te doen

Kinderen kunnen het idee hebben dat ze alleen voor vol worden aangezien als ze meedoen met trends. Juist dan is het een goed moment om je kind te leren dat geliefd zijn, erbij horen, respect krijgen iets anders is dan klakkeloos anderen navolgen omdat het moet, omdat het mode is. Als je kinderen echte waarden meegeeft in het omgaan met anderen zijn ze niet zo kwetsbaar en hoeven ze niet het idee te hebben dat niet meetellen als ze niet het juiste merk schoenen of skateboard hebben.

Als je het kunt betalen, dan is het heel leuk om je kind eens per jaar nieuwe kleren te geven. Dat hoeven echter helemaal niet altijd dure merken te zijn. Er zijn tegenwoordig ook tweedehands winkels die nog goed uitziende merkartikelen verkopen en er zijn de zogenaamde outlet-winkels die nieuwe merkkleding verkopen voor minder geld. Je kind hoeft zich dan niet te schamen omdat hij er niet goed uitziet.

Vaak gaat het veel meer om het plaatje, om hoe je kind eruitziet, om de aandacht die aan de kleding is besteed dan om de vraag of het nu wel of niet het juiste merk is en of hij wel helemaal de laatste mode volgt.