Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Imiteren

betekenis & definitie

Het is brutaal als kinderen je nadoen.

Kinderen leren veel door 'na-aapgedrag'. Dat begint al heel jong. Zelfs een baby van nog maar een paar weken oud doet zijn ouders al na. Als moeder of vader haar/zijn handen bij elkaar brengt en daarna een van die handen opent, zal de baby dat nadoen. Probeer het maar eens. Als een baby wat ouder is, zal hij proberen verschillende uitdrukkingen van een gezicht na te doen. Trek maar eens gekke gezichten voor het gezicht van een baby. Tien tegen een dat de baby je nadoet.

Hoe ouder een kind wordt, hoe meer hij van de mensen in zijn omgeving overneemt. Geef een eenjarige een telefoontje en je zult er versteld van staan hoe hij in staat is manieren van praten te imiteren, ook al maakt hij nog geen echte woorden. Hij imiteert toon, hoofdbewegingen en gebaren feilloos, vooral van diegenen aan wie hij sterk gehecht is.

Kinderen imiteren om te leren. Door mensen, vooral de mensen die ze het beste kennen - de ouders dus -, na te doen maken ze zich stap voor stap nieuwe dingen eigen. Zo leren ze bijvoorbeeld praten. Leren praten lukt alleen als een kind mensen in zijn omgeving hoort praten. Een dove baby begint wel met brabbelen - dat is het biologische vermogen - maar dat ontwikkelt zich niet tot taal omdat hij de mensen om zich heen niet kan horen en hij ze dus niet kan nadoen.