Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

IJdelheid

betekenis & definitie

Kinderen zijn nog niet echt ijdel

Kinderen worden zich steeds meer bewust van mode en merken. Dat komt doordat er veel meer reclame is, waardoor ze er ook meer van weten, en er komen steeds meer nieuwe merken op de markt. Die keuzemogelijkheid maakt ook dat kinderen nog meer dan vroeger de kans hebben zich door kleding van elkaar te onderscheiden. Dat onderscheid kan in heel kleine dingen zitten. Het is wel een leuke ontwikkeling dat jongens ook leren aandacht aan hun uiterlijk te besteden. Het geeft hun ook de kans om al jong een eigen smaak te ontwikkelen en zorgzaam te zijn over hun uiterlijk. Door een bepaald soort uiterlijk te kiezen kun je laten zien wie je wilt zijn en hoe je je voelt. Om die reden is het uiterlijk meer dan alleen maar buitenkant.

Bij kinderen zal de smaak nog vaak wisselen. Jonge kinderen weten nog niet precies hoe ze willen worden en op wie ze uiterlijk willen lijken. Dat kan afhangen van een bepaalde smaak in een bepaalde klas, van de smaak van een sportclub of van de smaak van kleding van een favoriete persoon op de tv. Bovendien ontstaan er steeds nieuwe rages waar kinderen misschien aan mee willen doen.

Ouders hoeven natuurlijk niet in alles mee te gaan, zeker niet als het te veel geld gaat kosten. Een kind kan best begrijpen datje niet alles kunt krijgen watje zou willen hebben. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor hun ouders.

Het kan geen kwaad om het verlangen naar dure merken op zijn tijd te relativeren. Een bepaalde broek van een bepaald merk kan mooi zijn, maar als je even doorzoekt zijn er ook broeken te koop die even mooi zijn en minder kosten. Een compromis kan zijn dat er één broek van het favoriete merk gekocht kan worden en dat de andere broeken van wat voordeliger merken zijn. Als kinderen wat groter zijn, kunnen ze ook zelf wat meebetalen aan extra dure kleding door iets van hun zakgeld bij te leggen of geld dat ze verdienen door het doen van klusjes. Een extra duur jack kan ook een onderdeel vormen van een verjaardagscadeau, net zoals riemen, dassen, petten of rugzakjes die bij hun kleding horen.

Tegen de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, is het geven van kleedgeld een oplossing. Ze leren daardoor beter wat kleding kost en merken vanzelf dat ze met dat geld niet alles kunnen kopen wat ze graag zouden willen hebben.