Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Hoogbegaafd

betekenis & definitie

Een hoogbegaafd kind zal eenzaam worden. Als een kind hoogbegaafd is, wil dat zeggen dat hij veel verder is in zijn ontwikkeling dan zijn leeftijdgenootjes.

Hij is dat vaak niet alleen op het gebied van leren, maar ook op andere terreinen, zoals bij sport of met muziek. Een probleem voor een hoogbegaafd kind is dat hij op school allang klaar is met de leerstof van zijn klasgenoten. Soms is het nodig om een klas over te slaan omdat een kind zich anders alleen maar zal gaan vervelen op school. Een klas overslaan is niet altijd leuk voor een kind, omdat hij in andere opzichten nog erg jong kan zijn en zijn vriendjes uit zijn klas zal missen.

Blijkt een kind hoogbegaafd te zijn, dan is het goed om ervoor te zorgen dat hij niet alleen maar bezig is met leren, maar ook voldoende tijd neemt om met andere kinderen te spelen.

Als een kind te vroeg wil lezen of schrijven, kun je dat het best verbieden.

De ontwikkeling van kinderen loopt niet altijd gelijk. Het ene kind is snel en het andere wat langzamer. Het is helemaal niet erg als een kind belangstelling heeft voor dingen die eigenlijk bij oudere kinderen horen, zoals lezen als je pas vier jaar bent. Je hoeft een kind niet af te remmen. Kennelijk is hij eraan toe en dan kun je hem ook de spullen geven die bij zijn ontwikkeling horen. Geef je kind gerust simpele boekje of laat hem letters schrijven als hij dat wil.