Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Grenzen

betekenis & definitie

Kinderen die zich niet aan grenzen houden, zijn erg vervelend. Ieder kind heeft door zijn ontwikkelingsdrang de neiging om over grenzen heen te gaan. Hij doet dat niet om vervelend te zijn, maar omdat het niet anders kan. In feite is ontwikkeling alleen maar mogelijk door over grenzen heen te gaan. Het kind verlaat wat het al kent en kan en gaat op ontdekkingsreis. Het kind kan dat gewoon niet laten, het móet. Zou een kind die drang niet hebben, dan zou hij zich niet ontwikkelen en misschien wel de hele dag braaf op een stoel blijven zitten.

Voor zijn veiligheid heeft een kind daarnaast regels en grenzen nodig. (Jonge) kinderen zijn zich van geen gevaar bewust. Tijdens zijn eerste jaren wil een kind geregeld dingen ondernemen die gevaarlijk voor hem of haar zijn.

Ook het omgaan met andere mensen vereist regels en grenzen. Kinderen moeten leren zich te beheersen en dat niet alles kan wat ze willen. Een kind begrijpt niet dat mama haast heeft en wordt boos als moeder zijn schoenen aantrekt terwijl hij dat zelf had willen proberen. Het kind moet nog leren dat hij zich aan moet passen. Je kind weet bijvoorbeeld niet dat niet iedereen het leuk vindt als hij met veel plezier door een winkel rent of hard loopt te schreeuwen.