Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Geweten en inlevingsvermogen

betekenis & definitie

Kinderen weten best wat wel en niet mag. Voor volwassenen is het gemakkelijker zich aan regels te houden, omdat we de betekenis en de gevolgen van overtredingen kunnen begrijpen. Het is begrijpelijk dat door rood licht rijden gevaarlijk is. En ook dat als je iets doet wat een ander niet wil, je hem daarmee kunt kwetsen of verontrusten. Inlevingsvermogen helpt bij het ontwikkelen van het geweten.

Een jong kind heeft nog weinig empathie en heeft daar dus geen hulp aan om zich beter aan een regel te kunnen houden. Hij kan zich nog niet voorstellen hoe erg papa of mama het vindt dat hij zich in gevaar brengt of dat die jarenlang zorgvuldig verzorgde plant door hem kapot wordt gemaakt. Hij is nog een onbezorgd wezen, bezig met het leren kennen van de wereld om hem heen. Bijna alles heeft zijn belangstelling. Hij is nieuwsgierig en dat helpt hem elke dag weer een stapje verder te komen. Voor een peuter is het leven een ontdekkingsreis met ongekende mogelijkheden.

Het is goed dat jonge kinderen nog niet bij alles hoeven te denken of het wel of niet mag, of het gevaarlijk is of niet. Dat zou zijn natuurlijke ontwikkeling alleen maar in de weg staan. Als ouders hem beschermen tegen gevaren, kan een kind het best zoveel mogelijk de kans krijgen om die dingen te doen die bij zijn ontwikkeling passen.