Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Geheimen

betekenis & definitie

Kinderen horen geen geheimen te hebben voor hun ouders. Hoe groter een kind wordt, hoe meer hij zich los gaat maken van zijn ouders en hoe belangrijker zijn vriendjes voor hem worden. Kinderen gaan steeds meer contacten leggen met leeftijdgenootjes, die ook een steeds grotere rol in hun leven gaan spelen en steeds meer invloed krijgen.

Een kind leeft dan in twee werelden: in die van thuis en in die van school of zijn vriendjes. Dat verschil kan extra duidelijk zijn door het hebben van geheimen. Een vriendschap wordt inniger door de dingen die je samen deelt en vooral door dingen niemand anders mag weten. Een geheim delen zorgt voor een speciale band en geeft een leuke spanning, want er bestaat altijd het risico dat een geheim uitkomt.

Een kind wil ook graag dat een geheim uitkomt, omdat hij het leuk vindt als papa of mama weet dat hij geheimen heeft, bijvoorbeeld door geheimzinnig te doen of door een schrift op tafel te leggen waarop staat dat het een geheim schrift is. Doe als ouder vooral of je het geheim van je kind heel graag zou willen weten, maar lees het geheime schrift niet, want hij heeft ook zijn privacy nodig.