Gepubliceerd op 22-06-2017

Frustratie

betekenis & definitie

Veel tegenslag is slecht voor de ontwikkeling van kinderen. Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen. Niet iedereen gaat daarmee hetzelfde om. Voor sommige mensen is een tegenslag een motivatie om er des te harder tegen aan te gaan, een ander raakt er volkomen depressief van, een derde lacht erom, een vierde gaat uit zijn dak van woede en weer iemand anders ziet daarin het bewijs dat hem ook altijd alles tegenzit.

Opgroeien en zich ontwikkelen gaan altijd gepaard met tegenslag. Opgroeien, groter worden of er iets bij leren betekent dat wat je wist of kon niet meer voldoende is en dat het tijd wordt voor iets nieuws. Watje kon is niet meer voldoende, dus moetje steeds iets nieuws onder de knie krijgen. Alles watje leert gaat in het begin nu eenmaal niet vanzelf en mislukt, net zoals het eerste stapje of de eerste keer alleen fietsen. Een kind zal dus vanzelf met tegenslag te maken krijgen in zijn jeugd, als zijn ouders de gevolgen van zijn tegenslag tenminste niet meteen proberen weg te werken. Het belangrijkste wat ouders kunnen doen is om de tegenslagen voor hun kind niet te zwaar te laten worden, want kinderen kunnen nog niet zoveel hebben.

Ouders kunnen hun kinderen leren om met vervelende dingen om te gaan. Een kind zal uiteindelijk merken dat dingen die soms eerst nog niet lukken - bijvoorbeeld fietsen - met wat oefening na een tijdje al een stuk beter gaan. Tegenslagen zijn meestal momentopnamen. Vandaag zit alles tegen maar morgen is alles weer goed. Als kinderen met steun van hun ouders merken dat elke situatie weer anders zal worden, wennen ze aan het hebben van frustraties. Hoe beter een kind zijn tegenslagen kan hanteren, hoe beter hij is voorbereid op ernstiger problemen die hij zal tegenkomen.

Het kan moeilijk zijn om een kind te leren met tegenslagen om te gaan als je er zelf al moeite mee hebt. Omdat het bij een kind vaak om simpele dingetjes gaat, kunnen ook ouders daaraan zien dat een tegenvaller te overwinnen is. Hoe paradoxaal het ook lijkt, maar juist van tegenslagen wordt een kind sterk en vaak ook gelukkiger dan wanneer alles meezit. Iets overwinnen zal een kind een trots gevoel geven. Het gevoel dat iets eerst niet goed lukte en door volhouden bijvoorbeeld uiteindelijk wel, kan goed zijn voor de eigenwaarde van je kind. Hij merkt dat hij meer kan dan hij in eerste instantie dacht. Alle dingen die een kind doet en die hem gemakkelijk afgaan, kunnen hem ook weer snel gaan vervelen. Het aangaan van uitdagingen hoort bij de kindertijd omdat het een onderdeel is van je ontwikkeling. Sommige mensen blijven hun hele leven uitdagingen zoeken en beleven daar heel veel plezier aan.