Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Fantasie

betekenis & definitie

Je kunt kleine kinderen niet alles wijs maken, want ze hebben je snel door. Geloof in Sinterklaas valt samen met een bepaalde ontwikkeling van kinderen. Datzelfde geldt voor sprookjes. Tot een jaar of zes, zeven denken kinderen voor een deel magisch.

Dat wil zeggen dat in hun fantasie van alles kan wat in werkelijkheid niet mogelijk is. Neem het volgende voorbeeld. Tante was op bezoek en heeft net verteld dat de mieren bij haar thuis alles hebben opgegeten. Dus ook kleine jongetjes, denkt haar neefje van vier, en hij is vanaf dat moment doodsbang voor een heel klein miertje, tot grote verbazing van zijn moeder, die niet snapt dat zo'n groot kind zo bang is voor zo'n klein beestje. Het is haar ontgaan welke indruk de woorden van tante op haar zoontje hebben gemaakt.

Een heks kan vliegen op een bezemsteel en het paard van. Sinterklaas kan gemakkelijk over een puntdak lopen. En grote cadeaus kunnen best door een kleine schoorsteen en zelfs door de smalle buizen van de verwarming. Dat magische denken geeft kinderen mogelijkheden om de wereld op hun eigen manier te beleven. Het is goed voor de ontwikkeling van hun fantasie en creativiteit, want door magisch denken kan alles wat eigenlijk niet echt kan. Magisch denken helpt een kind wensen in vervulling te laten gaan.

Na het zesde jaar wordt magisch denken vervangen door realiteitszin. Een ouder kind weet dat hij niet door de afvoer van het bad past. De periode dat kinderen realistischer gaan denken valt samen met het begin van de schooltijd. Door belangstelling voor de realiteit ontstaat ook de behoefte aan willen. Leren. De over- gang van magisch denken naar realistisch denken gaat geleidelijk. Ook een kind dat weet hoe het zit met. Sinterklaas kan nog behoorlijk zenuwachtig worden als de. Sint opeens verschijnt, want dan lijkt hij weer zo echt. Bovendien is het eigenlijk leuker om er wel in te geloven.