Gepubliceerd op 22-06-2017

Eten

betekenis & definitie

Als een kind minder gaat eten, is er iets mis. Een van de redenen waarom een kind opeens minder eet, is dat hij minder hard groeit dan de tijd ervoor. Hij heeft minder eten nodig.

Een baby drinkt enorm veel melk omdat hij de eerste twaalf maanden driemaal zo zwaar wordt als zijn geboortegewicht; bovendien neemt zijn lengte toe met ongeveer 25 centimeter. Na de eerste twaalf maanden groeien kinderen niet meer zoveel. Pas in de puberteit komt er een nieuwe groeispurt en gaan kinderen veel meer eten dan daarvoor.

Nog een reden waarom kinderen na het eerste jaar niet willen eten is het ontstaan van een eigen wil. Ze willen opeens alles zelf doen op het moment dat zij het zelf willen. Dus ook zelf eten en het liefst eten op hun eigen manier. Ze kunnen er een hekel aan krijgen om gevoerd te worden ofte moeten eten. Blijven ouders aandringen op eten, dan zal dat juist een reden zijn voor de dreumes om tegen te sputteren.

Als een kind niet wil eten, moetje hem dwingen om te eten. Eten kun je niet dwingen, net als slapen of naar de wc gaan. Eten is een van de primaire lichaamsfuncties. Niemand kan dat voor een ander doen, ook ouders niet voor hun kinderen. Juist daarom liggen kinderen vaak dwars met eten. Niet eten geeft een kind een machtspositie. Hij ontdekt dat hij iets kan weigeren wat ouders heel belangrijk vinden. En daar maak je als kind graag gebruik van.

Gelukkig hoeven ouders niet helemaal machteloos toe te kijken. Je kunt wel iets doen. Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid voeding van een kind, kan het helpen om per dag op te schrijven wat hij wel eet. De hoeveelheid voeding die een kind nodig heeft, is vaak veel minder dan ouders denken. Houd er verder rekening mee dat hoe belangrijker je het eten van je kind maakt, hoe groter de kans is dat hij ertegen in zal gaan. Doe in ieder geval alsof het je niet veel uitmaakt wat en hoe hij eet.

Leg een stuk plastic onder de kinderstoel als een jong kind veel knoeit en laat hem zelf eten.

Als je kind nu eenmaal geen grote eter is, geef hem dan vaker op een dag een klein hapje te eten, zoals een bakje yoghurt, een vrucht of een volkoren koek. Als de sfeer aan tafel gespannen is, kunnen veel kinderen helemaal niet eten. Het is daarom beter om niet op je kind letten als hij niet eet. Stel je voor, je bent uiteten in een restaurant en de ober kan het maar niet laten over je schouder mee te kijken of je je bord wel goed leegeet en of je het ook netjes doet. Dan krijg je toch geen hap meer door je keel...