Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Ervaring opdoen

betekenis & definitie

Kinderen hoeven niet alles uit te proberen. Een kind kan alleen iets leren door het eerst uit te proberen.

Denk maar eens aan een jongleur. Voordat hij in staat is om allerlei kunsten uit te voeren, zal hij steeds weer moeten oefenen totdat hij een nieuwe kunst onder de knie heeft. Voor kinderen werkt dat precies hetzelfde. Voor hen is alles nog nieuw en moet alles door veel herhalen worden geleerd. Leren lopen is daar een goed voorbeeld van. Kinderen lopen en vallen en lopen, totdat ze niet meer kunnen. Maar het heeft resultaat, want na een paar maanden krijgt een kind het lopen steeds beter onder de knie. Door het lopen te oefenen leert een kind zijn evenwicht te beheersen, hij leert dat je je voet iets moet optillen als je ergens overheen wilt stappen en dat als je te hard rent je zult omvallen. Door te oefenen wordt een kind ook steeds handiger in het omzeilen van obstakels.

Een kinderlijfje zit ook nog zo in elkaar dat het vallen meestal geen kwaad kan. Een kind heeft in verhouding nog veel meer kraakbeen dan bot en dat breekt niet zo snel. Bovendien zijn kinderen nog zo klein, dat ze als ze omvallen nog maar een klein stukje vallen. Als een volwassene omvalt, is dat op een afstand van gemiddeld 175 centimeter. Hij zal dus veel harder vallen en eerder iets kunnen breken omdat hij een grotere val maakt en minder kraakbeen heeft.

Hoe eng het er soms ook uitziet, toch is het goed om kinderen zoveel mogelijk de kans te geven dingen uit te proberen. Is er twijfel of een kind een bepaalde vaardigheid wel goed genoeg kan, dan kun je er in het begin bij blijven staan, zodat je in kunt grijpen voordat het mis gaat.