Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Enig kind

betekenis & definitie

Enig kinderen zijn verwend.

Over enig kinderen bestaan allerlei vooroordelen. Het zouden verwende kinderen zijn, die niet gewend zijn om aandacht en speelgoed met anderen te delen. Een enig kind zou opgroeien tot een volwassene met wie waarschijnlijk maar moeilijk om te gaan is, omdat hij denkt altijd het middelpunt van alles te zijn. En erger nog: een enig kind is zielig, want hij is eenzaam en mist het noodzakelijke contact met andere kinderen. Omdat een enig kind altijd maar tussen volwassenen zit, wordt hij zo ouwelijk. Gelukkig blijkt dat als je de voor- en nadelen van enig en niet- enig kinderen op een rijtje zet, er voor beiden evenveel voor- als nadelen zijn. Een enig kind krijgt alle aandacht van zijn ouders omdat er geen broertjes of zusjes zijn met wie hij moet delen. Maar genoeg aandacht krijgen is iets anders dan te veel aandacht krijgen. Van genoeg aandacht krijgen zal een kind juist heel tevreden worden. En als een kind niet voortdurend in strijd is met een broertje of zusje over speelgoed of over de aandacht van zijn ouders, is de kans groot dat als er andere kinderen komen spelen een enig kind het juist leuk vindt dat ze zijn speelgoed mooi vinden en dat zijn ouders ook aandacht voor zijn vriendje hebben. Ze hebben vaak minder last van competitie- drang dan niet-enig kinderen.

Enig kinderen zijn niet goed in het aangaan van vriendschappen. Uit interviews met enig kinderen bleek dat ze heel veel aandacht stoppen in het omgaan met vriendjes en vriendinnetjes omdat ze geen broertjes of zusjes hebben. Omgaan met anderen is heel belangrijk voor een enig kind. In het maken van contacten met andere kinderen, hoeft een enig kind dus niets te kort te komen als hij wel genoeg kans krijgt om andere kinderen te ontmoeten. Een nadeel van enig kind zijn is, zo bleek uit interviews met volwassen enig kinderen, datje een broer of zus mist als er iets met je ouders gebeurt. Als je ouders gaan scheiden of sterven, sta je daarin helemaal alleen. Je hebt geen broer(s) of zus(jes) waarmee je dit verdriet kunt delen.

Als je maar één kind hebt gekregen of hebt gewild, hoef je je dus geen zorgen te maken dat het slecht is voor een kind om enig kind te zijn. Je kunt een kind inschrijven op een kinderdagverblijf of peuterzaal. En het ontbreken van broertjes en zusjes kan opgevangen worden door het vaak uitnodigen van vriendjes en vriendinnetjes, die ook geregeld blijven logeren. Ook op vakantie kan er een vriendje of vriendinnetje mee. En er bestaan natuurlijk ook allerlei clubjes waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten en de kans krijgen om te leren omgaan met elkaar.