Gepubliceerd op 22-06-2017

Delen

betekenis & definitie

Een kleuter is nog te jong om dingen samen te doen of te delen. Kleuters vinden het meestal leuk om met andere kinderen te spelen of op school samen met andere kinderen een taakje te doen. Ze zijn niet meer zo sterk op hun eigen ik gericht als peuters en snappen best dat andere kinderen hetzelfde willen als zijzelf. Ze vinden het vaak ook leuk om samen met andere kinderen te spelen.

Door middel van hun fantasie kunnen ze zich inleven in allerlei rollen. Daarvoor moeten ze proberen zich in anderen in te leven. Juist dat helpt een kleuter om te leren delen. Als een kleuter samen met zijn vriendje 'zogenaamd' op reis gaat, moet er van alles verdeeld worden: spullen die mee moeten en de rollen. De een gaat voor in de trein zitten en de ander achterin en misschien na een tijdje omgekeerd.

Kleuters snappen dat andere kinderen hun speelgoed ook mooi vinden. Hoe veiliger een kleuter zich voelt en hoe meer zelfvertrouwen hij heeft, hoe gemakkelijker leren delen hem zal afgaan, van zijn speelgoed, snoep of aandacht. Een kind dat weet dat zijn ouders genoeg aandacht voor hem hebben, zal er niet zoveel moeite mee hebben de aandacht van zijn ouders te delen met een broertje of zusje of met iemand die op bezoek komt. Voor een ontevreden of angstig kind zal dat moeilijker zijn, omdat hij bang is over het hoofd te worden gezien. Een kleuter doetje ook nog graag na. Dus als er iemand op bezoek komt terwijl je net samen een gebakje wilde gaan eten, kun je hem laten laat zien dat je de gebakjes gaat verdelen. Maar verbied je je kleuter regelmatig andere kinderen met zijn dure speelgoed te laten spelen omdat het dan misschien stukgaat, dan neemt hij dat voorbeeld ook over.

Delen hoeft niet altijd. Elk kind wil ook het gevoel hebben dat er dingen zijn die helemaal van hem alleen zijn. Als een kind altijd al zijn speelgoed moet delen met een broertje of zusje, kan samen delen heel vervelend voor hem worden. Gun een kleuter spulletjes waar hij alleen over mag beslissen.

Houd er ook rekening mee dat er momenten zijn waarop hij geen zin heeft om zijn speelgoed aan zijn broertje te geven, maar even lekker helemaal alleen met zijn eigen speelgoed wil spelen.

Hoe meer een kind merkt dat er rekening met hem wordt gehouden, hoe sneller hij in staat zal zijn ook rekening met anderen te houden.

Een kind dat graag alleen speelt, heeft niet zoveel behoefte aan samen spelen, terwijl een sterk naar buiten gericht kind dat vaker leuk zal vinden. Niet elk kind hoeft daarin hetzelfde te zijn.