Marga Schiet

MOM's lexicon van de opvoedmisstanden

Gepubliceerd op 22-06-2017

2017-06-22

Computer

betekenis & definitie

Computers zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Een computerspelletje kan net als een bordspel of een ander spel de fantasie, het denken en het concentreren stimuleren.

Een kind kan via een computerspel veel leren. Met behulp van computerspelletjes kunnen kinderen leren tellen, kleuren leren, maar ook kunnen ze leren wat onder of boven is of vergelijkingen en overeenkomsten zoeken. Bovendien zijn er veel spelletjes waarmee een kind avonturen kan beleven. Nog een voordeel van computerspelletjes is dat kinderen heel behendig worden met hun handen en in snel reageren. Voor sommige spelletjes moeten kinderen heel snel de muis van de computer naar de juiste richting bewegen om het spel te kunnen spelen.

Er zijn al spelletjes voor kinderen vanaf twee jaar.

Er zitten ook nadelen aan computerspelletjes. Als een kind er heel fanatiek mee omgaat, zit hij een groot deel van de dag op een stoel voor een scherm. Vooral voor een peuter is dat niet goed, omdat hij veel moet bewegen. Wil een peuter te lang ofte vaak achter de computer, dan is het beter om daar vaste momenten voor vast te stellen, anders wordt zijn spel te eenzijdig. Veel computerspelletjes zijn geschikt om alleen mee te spelen, terwijl een kenmerk van veel andere spelletjes is dat je het samen met iemand doet. Het is daarom goed om toch vaak bij een jong kind te gaan zitten als hij op de computer speelt. Je ziet dan wat hij doet en je kunt er met hem over praten, waardoor je contact hebt tijdens het computerspel.