Milou Jansen

Digital Communication Leadership

Gepubliceerd op 23-10-2015

2015-10-23

Interpretatie

betekenis & definitie

Interpretatie vindt plaats wanneer de betekenis van een bepaald object onduidelijk is. Het is een actief en oneindig proces waarin er uit verschillende mogelijke betekenissen één mogelijkheid gekozen moet worden. In dit proces moet de keuze voor juist deze ene betekenis verantwoord worden.

Interpretatie is niet nodig wanneer iets voor iedereen duidelijk en simpel te begrijpen is. Het gaat juist om het ontdekken van de betekenis als deze niet gelijk duidelijk is. Het kan gaan om de betekenis van bijvoorbeeld een tekst, van gedrag, van een afbeelding, of van een kunstwerk. Al deze voorbeelden worden objecten genoemd. Het gaat om iets expressiefs dat de indruk geeft dat er meerdere mogelijke betekenissen voor zijn. Het object geeft vaak zelf een aanwijzing voor een betekenis, zonder alles te onthullen.

Het object dat geïnterpreteerd moet worden bestaat enerzijds uit dat wat er duidelijk te zien is, en wat makkelijk en objectief beschreven kan worden. Anderzijds bevat het object ook een verbogen achterliggende betekenis. Aan de ene kant de letterlijke betekenis, aan de andere kant dat wat er mogelijk nog meer bedoeld wordt. Interpretatie gaat om de link tussen deze twee kanten van een object. Een levende tekst is een tekst die mensen blijft inspireren tot nieuwe interpretaties en discussies. We voelen dat er nog steeds meer te ontdekken valt, als we maar goed genoeg opletten.

Dit geld ook voor de gedachten van anderen. Interpretatie vindt plaats wanneer men erkent dat er een verschil is tussen het perspectief van de ander en hoe deze dit perspectief probeert te beschrijven. Interpretatie is een actief en oneindig proces waarin je probeert te begrijpen wat de ander precies bedoeld.