Gepubliceerd op 01-12-2020

PVC

betekenis & definitie

(afk. van polyvinylchloride), kunststof die is opgebouwd uit eenheden vinylchloride-monomeer (VCM). PVC is niet zonder meer geschikt voor gebruik als kunststof.

Door toevoeging van b.v. weekmakers, middelen die oxidatie en degradatie tegengaan (stabilisatoren), kleurstoffen en glijmiddelen krijgt het eigenschappen die het voor gebruik geschikt maken.Bij verbranding van PVC in vuilverbrandingsinstallaties kan het chloor uit PVC in vele typen verbindingen terechtkomen. Deze verbindingen hebben meestal negatieve effecten op het milieu. Er zijn zelfs aanwijzingen dat pvc in vuilverbrandingsinstallaties omgezet zou kunnen worden in het giftige fosgeen en het uiterst giftige dioxine. Recycling van PVC is in principe mogelijk. PVC wordt echter niet veel toegepast in produkten die maar kort gebruikt worden, zoals verpakkingsmaterialen (folie, plastic zakken, flessen).

Voor vele van deze toepassingen zijn polyetheen (PE) en polypropeen (PP) goede en milieuvriendelijker alternatieven. In Nederland en België is het belangrijkste toepassingsgebied van PVC in de bouw (buizen, slangen, pijpen, platen, golfplaten enz.). Het VCM, dat altijd in PVC aanwezig is, kan uit het pvc naar buiten migreren; het gebruik van PVC voor verpakking van voedingsmiddelen of voor zakken waaruit transfusiebloed wordt toegediend, kan dan gevaar voor de gezondheid opleveren. In Nederland zijn in de Warenwet maxima gesteld aan de hoeveelheid VCM die pvc mag bevatten.

In België bedroeg de produktie van PVC in 1981 ca. 100000 t.