Gepubliceerd op 01-12-2020

industriewater

betekenis & definitie

water dat door de industrie wordt gebruikt als proceswater. Soms moet dit water ‘schoon’ zijn, omdat het in b.v. levensmiddelen wordt gebruikt of ermee in contact komt.

Soms echter wordt het water slechts in een gesloten systeem als koelwater gebruikt en worden er dus veel lagere kwaliteitseisen gesteld. Afhankelijk van de toepassing zal dus drinkwater of oppervlaktewater gebruikt kunnen worden. Ook maakt men wel gebruik van grondwater, dat uit een eigen bron wordt opgepompt. Het industriewater kan soms een belangrijke rol spelen voor de kwaliteit van het produkt. Dit geldt voor b.v. de frisdrankindustrie (bronwater). Afgewerkt koelwater van industrieën wordt hoe langer hoe meer gebruikt voor verwarmingsdoeleinden, b.v. voor kasverwarming.industrieel afvalwater.

bronnen componenten gevolgen van een lozing suiker-, melk- en papierfabrieken, brouwerijen in de natuur oxideerbare stoffen anaërobe condities: vissterfte, stank metaalfabrieken, chloor-, bauxiet- en fosfaatveredelingsprocessen, batterijfabrieken, leerlooierijen primaire gifstoffen: arseen, cyaniden, fluor, zware metalen sterfte van aquatisch leven, vergiftiging vee, accumulatie in vis en schaaldieren kolenmijnen, staalfabrieken en chemische nijverheid zuren en basen verstoring zuurgraadbuffer van ecologische systemen producenten van papier, textiel, hars, penicilline, kleurstoffen, gas, cokes desinfectiemiddelen: chloor, formaline, fenol, waterstofperoxide selectieve sterfte van micro-organismen, stank metallurgische en keramische industrie, cementfabrieken, olieboor- en pompinstallaties ijzer-, calcium-, magnesium-, mangaan-, chloor- en sulfaationen vergroting van zoutgehalte, hardheid en algemene vervuiling producenten van gas, cokes, kunstmest, kleurstoffen, synthetische vezels, houtpulp oxiderende en reducerende stoffen: ammoniak, nitriet, nitraat, sulfiet, sulfide snel wisselende chemische cvenwichten, zuurstoftekort, stank, selectieve groei van micro-organismen producenten van wol, wasmiddelen, leder, suiker, voedsel, vlees, olieraffinaderijen oppervlakteactieve stoffen schuim, stank, schade aan visstand en vogels abattoirs, pluimveebedrijven, wolverwerking pathogene organismen, toxische schimmels, virussen infectieziekten bij mens, dier en plant