Gepubliceerd op 01-12-2020

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

betekenis & definitie

Ned. natuurgebied, 5400 ha groot, in de provincie Gelderland binnen de driehoek Otterlo Hoenderloo Schaarsbergen. De grondslag voor het park legde het Rotterdamse echtpaar Kröller-Müller door de aankoop van diverse terreinen (1909), die in 1918 een gebied van ruim 5000 ha besloegen.

In 1935 werd het gebied ondergebracht in de toen opgerichte Stichting Nationale Park De Hoge Veluwe, die regeringssteun geniet. Het Nationale Park De Hoge Veluwe, tegen entree voor publiek opengesteld, bestaat uit drie gedeelten: een zuidelijk gedeelte (m.n. bos; 410 ha), een middengedeelte (de Wildbaan met heidevelden, buntsteppen en enkele waterplassen; een gebied met uitgebreide wildstand, o.a. edelherten en moeflons, de laatste soort is afkomstig van Corsica en sinds 1921 met succes uitgezet; ca. 3190 ha) en een noordelijk gedeelte (m.n. bos en heide met reewild en wilde zwijnen; ca. 1800 ha). In het noordelijke deel liggen het jachtslot Sint-Hubertus (ontworpen door H.P.Berlage) en het rijksmuseum Kröller-Müller (in 1938 gebouwd door H.van de Velde), bekend door de collectieve schilderkunst, plastieken- en beeldentuin. Het park heeft naast wandelroutes en natuurpaden enkele ruiterpaden, een net van rijwielpaden (witte fietsen staan gratis ter beschikking) en autowegen die kriskras door het park liggen. In het park bevinden zich voorts een bezoekerscentrum (de Aanschouw), een ‘observatiebos’ en een hondentuin (bij Hoenderloo). Het gebied is rijk aan roofvogels.

Het roofwild geniet volledige bescherming; vos, wezel, das, bunzing, boommarter en hermelijn komen er voor. Van floristische betekenis zijn o.a. de eiken-berkenbossen, het jeneverbessenbos, bosveentjes en vochtige heidevelden. Voor de observatie van het wild is voor het publiek een wildkansel gebouwd.Samen met de natuurgebieden van het Edese Bos, het Planken Wambuis, het Deelerwoud en het Nationale Park Veluwezoom maakt De Hoge Veluwe deel uit van een aaneengesloten rij van beschermde natuurgebieden ten noorden van Arnhem. De beheerders van deze gebieden streven naar een zo efficiënt mogelijke vorm van samenwerking (gemeente Ede. Stichting Nationale Park De Hoge Veluwe en de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten Nederland).

Litt. W.Alings, De Hoge Veluwe (1973); R.Snijders, De Hoge Veluwe, Nationaal Park (1974); W.Alings (red.), Ons Nationaal Park De Hoge Veluwe 1935-75 (1975).