Gepubliceerd op 01-12-2020

Doel

betekenis & definitie

Belg. gemeente in het noordoosten van de provincie Oost-Vlaanderen, op ca. 20 km van de stad Antwerpen en op enkele kilometers van de Ned. grens. In Doel staat aan de Schelde een van de twee grote kernenergieparken van België, met drie eenheden in werking.

Doel 1 en Doel 2 werden resp. in 1974 en 1975 gestart. Beide hebben een vermogen van 392,5 MWe. Zij zijn eigendom van de privé-maatschappijen EBES, INTERCOM en UNERG. Het beheer is in handen van EBES. In 1982 werd Doel 3, met een vermogen van 900 MWe, in werking gesteld, wat gepaard ging met een elektriciteitsstoring in geheel België. Doel 4, met een vermogen van 1000 MWe, is in aanbouw.

Doel 3 en 4 zijn eigendom van EBES, INTERCOM en UNERG, en worden beheerd door EBES. Alle eenheden zijn met een drukwaterreactor uitgerust. In 1974 werd in Vlaanderen de Verenigde Aktiegroepen voor Kernstop (VAKS) opgericht. Deze vereniging tracht d.m.v. het verstrekken van informatie over kernenergie, over de problematiek van kernafval, over de politiek van de kernlobby’s de bevolking te mobiliseren tegen het gebruik van kernenergie, om zo de definitieve sluiting van o.a. de kerncentrales van Doel te bewerkstelligen. Doel is meermalen het doelwit geweest van betogingen, onder het motto: Doel-bewust stoppen.