Gepubliceerd op 01-12-2020

Boschplaat

betekenis & definitie

staatsnatuurreservaat ter grootte van 4400 ha, dat het oostelijk deel van het eiland Terschelling vormt. Het is van zodanig uitzonderlijk internationaal belang, dat in 1970 door de Raad van Europa het Europese Diploma aan de Boschplaat werd toegekend.

Zijn huidige karakter, vol variatie van stranden, duinen, slenken en slikken, heeft de Boschplaat grotendeels na de periode 1931—36 gekregen, toen een stuifdijk werd aangelegd langs het Noordzeestrand ter verbinding van een vijftal kleine groepen duinen, die zich op de aanwezige zandplaat hadden ontwikkeld. Door de stuifdijk werd bewerkstelligd, dat de Boschplaat nog slechts bij hoge vloed werd overspoeld. Dunne lagen slib werden afgezet in het nu rustige water aan de zuidzijde van het gebied. De stuifdijk kreeg steeds meer het karakter van een natuurlijke duinrug.Het gebied is nu een van de, uit wetenschappelijk oogpunt, meest belangwekkende landschappen in West-Europa. Er komt een rijk scala aan plantengezelschappen voor, waarvan de veelvormigheid een gevolg is van tal van de vegetatie-bepalende factoren, zoals bodemontwikkeling, microklimaat, invloeden van zee en weersgesteldheid.

Door de ligging tussen Noordzee en Waddenzee, door de grote rust en voedselrijkdom, is de Boschplaat rijk aan vogels, zowel broedals trekvogels en overwinteraars. Het gebied is in de broedtijd niet toegankelijk.