Michael Schulze

Webinars, online marketing & passief inkomen

Gepubliceerd op 02-09-2015

2015-09-02

Webinar

betekenis & definitie

Een webinar is een presentatie met beeld en geluid die via het internet (of intranet) online wordt gegeven

Webinars zijn presentaties met beeld en geluid. Ze worden online aangeboden, dus via inter- of intranet. Ze bestaan vaak uit een Powerpoint of Keynote presentatie die door de spreker met gesproken woord of vooraf opgenomen spraak worden begeleid.

Voor webinars is specifieke software nodig. Deze software wordt gebruikt door de aanbieder om het webinar te 'hosten' (aan te bieden). Afhankelijk van de gekozen software is het soms noodzakelijk dat de deelnemers aan een webinar bepaalde software ook op de computer installeren waarmee ze het webinar bekijken. Wat en welke software is afhankelijk van de door de aanbieder gebruikte software.

Webinars kunnen voor verschillende doelen worden gebruikt. Zo is het mogelijk om er (online) lessen mee te verspreiden of om informatie mee te delen. Omdat het ook mogelijk is om questionnaires te doen met behulp van een webinar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld (markt)onderzoek te doen. Verder bieden bepaalde webinarprogramma's mogelijkheden om live te chatten met de deelnemers en zo interactief te werken.

Webinarprogramma's die zich richten op marketingdoeleinden bieden de mogelijkheid tot het doen van een aanbod. Aan zo'n aanbod, dat getoond kan worden met een pop-up venster, kan een betaal- of websitelink worden gekoppeld zodat deelnemers direct vanuit het webinar een aankoop kunnen doen.

Webinars kunnen gratis of tegen betaling worden aangeboden. Bedrijven die webinars gebruiken als promotie, kennisdeling of advertising zien de omzet stijgen door de toegankelijkheid en interactie met hun doelgroep. Webinars zijn daarom, ook voor zzp'ers, onmisbaar voor het verhogen van de omzet.