Micha Gelhever

Adviseur LSV Leadsteam bij ABN AMRO Bank N.V.

Gepubliceerd op 15-11-2016

2016-11-15

Reverse factoring binnen het MKB

betekenis & definitie

Reverse factoring, onderdeel van supply chain finance, is een constructie waarbij de leverancier zijn facturen voorgefinancierd krijgt door derden, terwijl de afnemer van een langere krediettermijn geniet. Het werkkapitaal in de supply chain wordt verminderd en de geldschieter financiert dit voor een onderhands interesttarief. Een win-win-win situatie dus.

Ondanks een goed-gevestigde theorie over het bestaan en de voordelen van het handelskrediet, zorgen de lasten van de financieringen op korte termijn voor extra druk, vooral voor het MKB.
De financieringskosten kunnen bij reverse factoring worden gereduceerd, omdat de financiering gebaseerd is op de kredietwaardigheid van de afnemer.

Een reverse factoring transactie gebeurt in de context van een contractuele overeenkomst tussen de afnemer, de leverancier en de geldschieter. Doordat de afnemer een expliciete informatierol heeft, wordt het risico, en dus ook de kosten, gereduceerd. Bovendien kan een afnemer door middel van reverse factoring zijn relatie met de leverancier versterken zonder extra risico te nemen. Echter is voor deze financieringsconstructie wel een markt van vertrouwen en transparantie nodig.

Hoewel het MKB een belangrijk deel van de totale werkgelegenheid vormt, wordt deze constructie grotendeels door het grootbedrijf ingezet. Expliciete groei wordt voor het MKB vaak belemmerd door diverse obstakels, zoals de toegang tot financieringsmogelijkheden. Dit is te wijten aan het feit dat derden het vaak te riskant vinden om reverse factoring toe te passen bij een afnemer in het MKB op basis van kredietwaardigheid, terwijl het MKB juist krediet nodig heeft om te groeien.

Om de toepasbaarheid van reverse factoring op het MKB te vergroten, kan gebruik worden gemaakt van verschillende online platforms wanneer ontwikkelde financiële ondersteunende instellingen afwezig zijn. Op deze manier kan het risico van reverse factoring verdeeld worden, zodat het aantrekkelijker wordt voor investeerders. Of reverse factoring daadwerkelijk grootschalig geïmplementeerd gaat worden, zal in de toekomst blijken.

Bronvermelding