ABN AMRO MeesPierson

Dé Private Banking specialist.

Gepubliceerd op 10-06-2016

2016-06-10

Private banking

betekenis & definitie

Private banking is de term voor de financiële dienstverlening van banken aan welgestelde particulieren. De term verwijst dan ook naar de persoonlijke benadering die hiermee gepaard gaat. Private banking bestond eeuwen geleden al in de stadstaten van Italië, waar rijke families hun vermogen persoonlijk konden laten beheren.

Wie vermogend is, wilt dit vermogen over het algemeen graag goed laten beheren. Indien het vermogen toereikend genoeg is, kan men hieromtrent aanspraak maken op private banking. Bij deze vorm van bankieren wordt het vermogen beheert en krijgt men advies over investeringen of beleggingsmogelijkheden. Daarnaast biedt private banking de mogelijkheid om diverse fiscale en financiële zaken voor de klant te regelen, zodat deze er zelf geen omkijken meer naar heeft. Bij private banking is het daarnaast gebruikelijk dat de klant contact heeft met een vast contactpersoon, die op de hoogte is van eventuele specifieke wensen. Alles omtrent private banking draait om het persoonlijke aspect van de klant. Dit in tegenstelling tot de op massa gebaseerde dienstverlening van de retail bank.

Private banking richt zich dus met name op beheer van vermogens en persoonlijk advies, waarmee wordt geïnvesteerd in de relatie met zijn of haar klanten.