ABN AMRO MeesPierson

Dé Private Banking specialist.

Gepubliceerd op 10-06-2016

2016-06-10

Familievermogen

betekenis & definitie

Een familievermogen is een vermogen dat generatie op generatie wordt overgedragen binnen de familie. In sommige gevallen is een familievermogen al diverse generaties in de familie, in andere gevallen is het familievermogen in korte tijd opgebouwd.

Wanneer men een familievermogen heeft vergaard, wilt men daar natuurlijk een goed leven voor zichzelf en voor zijn of haar familie mee opbouwen. Men kan er hierom voor kiezen om het vermogen te laten beheren door een onderdeel van een bank die gespecialiseerd is in het beheren van grote vermogens, bijvoorbeeld private banking. Een familievermogen wordt zo gegarandeerd goed beheerd en stelt men in staat om het vermogen in verdere generaties door te geven.

Het doorgeven van een familievermogen kan op verschillende manieren worden gegarandeerd. Men er bijvoorbeeld voor kiezen om het familievermogen te laten vastleggen in een familiefonds. Bij het afsluiten van een dergelijk fonds worden persoonlijke afspraken gemaakt over de manier waarop het vermogen beheerd wordt. Zo kunnen private bankers van dienst zijn door het vermogen te beleggen of te investeren. Verder kan men afspraken maken over wie op welke manier toegang heeft tot het vermogen dat ligt vastgelegd in het familiefonds of in welke sectoren of branches het familievermogen dient te worden geïnvesteerd. Op deze manier kan men bijvoorbeeld voorkomen dat er conflicten ontstaan binnen de familie over het te besteden vermogen.