Woordenboek van medische eponiemen

T.Beijer en C.G.L.Apeldoorn (1998)

Gepubliceerd op 17-06-2020

maagklem van Schoemaker

betekenis & definitie

gebogen dubbele klem voor het afklemmen van het bovenste deel van de maagrest bij gastrectomie, ontworpen door de Nederlandse chirurg Jan Schoemaker (1871-1940).

Schoemaker, een Almelose dokterszoon, studeerde geneeskunde te Leiden, waar hij in 1896 promoveerde. Zijn chirurgische opleiding kreeg hij in het Elisabethgasthuis in Haarlem en in het Wilhelminaziekenhuis te Nijmegen. Na zich in Zürich, Heidelberg, Bern en Berlijn verder in de chirurgie te hebben bekwaamd werd hij in 1902 in het Gemeenteziekenhuis Zuidwal te ’s-Gravenhage tot chirurg benoemd (Lindeboom, 1984). In Nederland werd de Billroth-i-resectie, zij het enigszins gemodificeerd, door Schoemaker als eerste toegepast.

Zijn grote technische vaardigheid trok vele buitenlandse chirurgen naar de residentie om hem te zien opereren en iets van zijn fabuleuze techniek op te steken. In 1935 was hij in Cairo voorzitter van het Internationale Chirurgencongres.

In de orthopedische chirurgie herinnert de lijn van Schoemaker ons aan zijn naam. Deze denkbeeldige verbindingslijn van trochanter major naar spina iliaca ventralis komt na verlenging op het abdomen in de navel of vlak erboven uit. Bij een hoogstand van de trochanter komt deze lijn onder de navel uit.