Woordenboek van medische eponiemen

T.Beijer en C.G.L.Apeldoorn (1998)

Gepubliceerd op 17-06-2020

kanaal van Van Home

betekenis & definitie

ductus thoradcus. Dit grote afvoerende lymfevat in de borstholte is genoemd naar zijn ontdekker, de Amsterdamse anatoom Johannes van Home (16ZI-’70).

Van Home, telg uit een geslacht van rijke Vlaamse kooplieden, werd in Amsterdam geboren, waar zijn vader een voorname positie als bewindvoerder van de Oostindische Compagnie bekleedde. Na zijn studie in Leiden volgde een jarenlange grand tour door Italië, Frankrijk en Engeland. Tijdens deze peregrinatie promoveerde Van Home in 1642 te Padua. Na het overlijden van de Leidse hoogleraar Adriaen van Valkenburg (1581-1650) werd hij in 1651 als buitengewoon hoogleraar in de anatomie en chirurgie diens opvolger en twee jaar later gewoon hoogleraar in die vakken. Van 1655 af bezette hij eveneens de leerstoel in de theoretische geneeskunde.

Bij toeval ontdekte hij in 1651 de menselijke borstbuis. Vijf jaar eerder had de Franse anatoom Jean Pecquet (1622-’74) dit grote afvoerende lymfevat al bij de hond aangetroffen. Van Home, die de buis de ‘ductus chyliferus’ noemde, beschreef deze het volgend jaar in een afzonderlijke verhandeling: Novus ductus chyliferus, mne primum delineatus, descriptus et eruditorum exami expositus.

Op zijn vraag ‘waar gaat de chylus heen?’ kreeg Van Home door zijn onderzoekingen spoedig antwoord: de chyl, de darmlymfe, komt door de borstbuis via de vena subclavia in het hart (Lindeboom, 1972).

Van Home, een zeer bekwaam anatoom, vervaardigde prachtige anatomische preparaten. Zijn begaafdste leerlingen, De Graaf, Ruysch, Stensen en Swammerdam, zijn uitermate door hem geïnspireerd. Postuum verschenen zijn werken Observationes anatomico-medicae (1674) en Opuscula anatomico-chirurgica (1707) (Eloy).