Woordenboek van medische eponiemen

T.Beijer en C.G.L.Apeldoorn (1998)

Gepubliceerd op 17-06-2020

chimaera

betekenis & definitie

een individu dat is samengesteld uit cellen van verschillende zygoten (cel ontstaan door fusie van twee haploïde gameten). In de psychopathologie bedoelt men met ‘chimaera’ een droom- of drogbeeld (Fr. chimère = hersenschim); bestralingschimaera: radiogeen teweeggebrachte chromosomenbeschadiging; chimaerismus (chimerisme): het vóórkomen van een chimaera, bijvoorbeeld bloedchimerisme bij niet-identieke tweelingen die samen één placenta hebben moeten delen. In de uterus kan hierdoor een vermenging van de bloeden bloedvormende cellen plaatsvinden. Ook bij patiënten bij wie de bloedvormende cellen door bestraling vernietigd zijn, kan door donatie van bloedvormende cellen een chimerisme ontstaan.

Deze eponiemen komen van de Chimaera (Gr. chimaira = geit), een mythologisch vuurspuwend monster met het lichaam van een geit, de kop van een leeuw en een slangestaart. Het gedrocht was een nakomeling van Echinda en het geschubde monster Typhon. Ten slotte doodde Zeus de Typhon en hij begroef hem onder de Etna, waar het monster zijn vlammen bleef uitstoten. Echinda, zowel vrouw als slang, baarde niet alleen de Chimaera maar monsters als de Sphinx, de helhond Cerberus en de adelaar die Prometheus’ lever wegpikte. Tijdens haar slaap werd Echinda door de honderdogige Argus gedood.

De Chimaera terroriseerde het koninkrijk Lycië, aan de zuidkust van Klein-Azië. Vlammen spuwend at het verschrikkelijke monster iedere argeloze Lyciër op. De jonge held Bellerophon doodde de Chimaera met de hulp van zijn gevleugelde paard Pegasus in opdracht van de Lycische koning lobates.