Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Gepubliceerd op 11-01-2021

Dieet

betekenis & definitie

1. het geheel aan voedingsmiddelen, dat men in een dag of week tot zich pleegt te nemen sterk afhankelijk van de sociale welstand of nationale tradities;

2. datgene wat men eten moet (mag) op voorschrift (of verbod) van de behandelende arts; zie ook. voedingstabellen. Enkele van de belangrijkste diëten zijn:

acidotisch-, vet-, fruit-, en groenten-armdieet, vergt toediening van vitaminen.

appeldieet, een of twee dagen van uitsluitend rauwe (geraspte) appels bij kinderen met diarrhee.

eiwit-arm of eiwitloosdieet, bij de meeste nierziekten en hypertensie. glutenvrijdieet, een modern dieet bij spruw.

ketogeendieet, veel vet en weinig eiwitten en koolhydraten, bij sommige vormen van epilepsie en pycnolepsie van kinderen.

mestdieet, een dieet van tenminste 4000 cal. per dag.

suiker-armdieet, met weinig koolhydraten; bij suikerziekte.

vermageringsdieet, een streng dieet van niet meer dan 1200 cal., weinig vocht maar veel rauwe groenten.

vloeibaar dieet, zeer licht verteerbaar voedsel voor maag-patiënten en ernstige zieken.

vrij dieet, een bepaalde methode van behandeling van suikerziekte bij kinderen. zoutloos dieet, het consequent weglaten van alle keukenzout. (NaCl).