Maud van der Heijden

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 18-09-2015

2015-09-18

Egypte

betekenis & definitie

Egypte heet officieel de Arabische Republiek van Egypte en is een land in het Noord-Oosten van Afrika. Het land omvat ook het schiereiland Sinaï, waardoor ook een gedeelte van Egypte in Azië ligt. Het land grenst aan de Middellandse-Zee, de Rode Zee en de landen Israël, Soedan en Libië.

Egypte is vooral bekend door zijn lange geschiedenis. Het Oude Egypte was een van de eerste beschavingen ter wereld. Veel van dit Oude Egypte is hedendaags nog steeds terug te zien in verschillende beroemde bouwwerken. Voorbeelden hiervan zijn de sfinx, de piramiden en de graftombes en tempels in Luxor.

De hoofdstad van Egypte is Caïro, wat ook de grootste en belangrijkste stad van het land is. Andere grote steden zijn Luxor, Alexandrië, Port Said en Suez.

Egypte bestaat vooral uit woestijn, de grote meerderheid van het land valt onder de Sahara of de Libische woestijn. Hierdoor ontstaat er een droog en warm klimaat. Egypte kent ongeveer 85 miljoen inwoners en die zijn, door het droge klimaat, vooral gesetteld rondom het vruchtbare gebied van de rivier de Nijl. Deze inwoners zijn vooral van Oost-Hamitische afkomst. De officiële taal van Egypte is het Arabisch, ook wel Egyptisch Arabisch genoemd. Ook de talen Engels en Frans worden veel gesproken, dit is noodzakelijk voor de handel. De staatsgodsdienst van Egypte is de Islam, hieronder valt ongeveer 90% van de bevolking. De overige inwoners zijn voornamelijk christelijk.

Egypte kent sinds 1953 een democratische republiek als bestuursvorm. Er geldt algemeen kiesrecht en er bestaat een grondwet. Egypte is verdeeld in 27 gebieden, elk gebied kent een gouverneur als hoofd van het gebied.

Door het aangename klimaat en de populaire overblijfselen van het Oude Egypte is Egypte een populair vakantieland en kent het land dus ook vele toeristen.