Máry van Rijsingen

Coach, trainer, psychosociaal therapeut, docent, beleidsmedewerker Sociaal domein, Welzijn, Zorg en Onderwijs

Gepubliceerd op 26-03-2015

2015-03-26

Angst(en)

betekenis & definitie

Angst is een emotie veelal afkomstig van een waargenomen of beleefde bedreiging, die vaak leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan. Angst is normaal, het hoort bij het leven het is een overlevingsmechanisme, zoals pijn of dreiging van gevaar.

Angst is een fysiologische toestand met verschillende gradaties. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: ‘je niet op je gemak voelen’, onrust en bezorgdheid, maar ook paniek. Angst kan vervelend zijn. Angst is functioneel angst helpt ons om gevaarlijke situaties te herkennen en is van belang bij het overleven. Stoornissen kunnen zijn: posttraumatische stressstoornis en paniekstoornis.

Velen hebben het, weinigen zeggen het. Bijna iedereen, is ergens bang voor. Angst voor muizen, spinnen, kleine ruimtes, vreemde mensen, hoogte, vliegen, de dood, donkere straatjes, enge beesten onder het bed, spoken of.... het maakt niet uit. Angst is in ons.
Angst is aangeboren, het is noodzakelijk, het helpt ons, het is een reactie dat ons alert maakt in ons leven. Angst is een mechanisme dat ons probeert te beschermen voor erger. Angst is een borg voor veiligheid,een reflex op dingen die we nog moeten gaan doorstaan. Angst maakt ons lijf paraat voor vlucht, vechten en persoonlijke veiligheid. Angst maakt adrenaline aan, bereid ons lichaam voor op het ergste en draagt zorg voor een super normale reactie namelijk overleven. Hoe dan ook.

Angst is daarmede een interpretatie van iets wat we verwachten, kunnen verwachten, zien aankomen, willen voorkomen en willen voor blijven. Angst is een idee in ons hoofd, een beeld waar we ons zelf voor willen behoeden. Een extreme versie van dat wat we denken te kunnen gaan meemaken. Iets tussen de oortjes.