Martine van Harten

Oprichter Hubbels Cowerkplek Nijmegen

Gepubliceerd op 25-10-2016

2016-10-25

Cowerken

betekenis & definitie

Met cowerken wordt een vorm van werken bedoeld waarbij professionals uit diverse vakgebieden met elkaar werken. De cowerkplek is het kantoor waar deze professionals werkruimte delen. Hier is de kans tot samenwerken groter.

Een cowerkplek met flexibel te gebruiken bureaus en zelf in te delen uren blijkt goed te passen bij de gemiddelde cowerker. Cowerken is ideaal voor zzp’ers en de zogenaamde Nieuwe Werkers die willen beschikken over een (deeltijd) eigen werkplek buitenshuis. Met Nieuwe Werkers worden werknemers bedoeld, die onder flexibele voorwaarden kunnen werken voor hun werkgever, door deels zelf te bepalen welke uren ze op kantoor besteden en hoeveel tijd ze elders werken.

Bij cowerken is er niet alleen sprake van flexwerken, maar het letterlijk ‘samen werken’ staat centraal. Het is een vorm van sociale innovatie en netwerken, waarbij professionals onderling kennis en ideeën uitwisselen en elkaar op deze manier inspireren en vooruit helpen. De sfeer op een cowerkplek is vaak informeel en open. Elke professional is bezig met zijn of haar eigen project of onderneming, maar staat ervoor open om kennis te geven en nemen van anderen.
Redenen om te cowerken, in tegenstelling tot thuiswerken, zijn bijvoorbeeld om werk- en thuissituatie beter van elkaar te scheiden, werken tussen andere professionals is motiverend, het delen van ervaringen om eigen kennis en kunde aan te scherpen of het beter kunnen concentreren op taken.