Gepubliceerd op 03-03-2017

Islam

betekenis & definitie

(Arabisch) Lett. overgave (aan God). De islam is de tweede grootste wereldgodsdienst, met naar schatting meer dan een miljard volgelingen (moslims), vooral verspreid over noordelijk Afrika, het Midden -Oosten en andere delen van Azië. Wereldwijd is de islam de snelst groeiende godsdienst.

De stichter is de profeet Mohammed, die in de 7de eeuw in Mekka de eerste openbaringen van Allah, ontving. Aanvankelijk kreeg hij weinig volgelingen. Slimme politiek (sluiten van bondgenootschappen), doordacht militair handelen, in combinatie met zijn boodschap van welzijn voor iedereen, goedheid en naastenliefde en een levenswijze waarmee hij velen tot voorbeeld strekte, zorgden uiteindelijk voor een grote verspreiding van de denkbeelden van de islam. De essentie van het geloof is dat er slechts één God is, Allah, en dat de gelovige zich moet onderwerpen aan diens wil.

Wie dat doet en een deugdzaam en vroom leven heeft geleid, zal na zijn dood naar het paradijs gaan. Zondaars en ongelovigen zullen eeuwig verdoemd worden in de hel. Een goed moslim dient te leven naar de regels die Allah heeft gegeven en die zijn terug te lezen in de koran . Daarnaast zijn de hadith van belang. De basis van de islam wordt gevormd door de vijf zuilen. De eerste zuil is de shahada, de geloofsbelijdenis. De tweede is de saum, het vasten, de ramadan. De derde zuil is het dagelijkse gebed, de salaat. De vierde zuil is de zakaat'\ de armenbelasting. De vijfde zuil ten slotte is de hadj, de bedevaart naar Mekka. Naast de vijf zuilen zijn er nog een aantal essentiële leefregels voor moslims (gebaseerd op de koran en de hadith). Gokken, het drinken van alcohol en het eten van varkensvlees en van vlees van niet-ritueel geslachte dieren zijn verboden; mannen moeten worden besneden op jonge leeftijd, vrouwen en mannen dienen zich aan bepaalde kledingvoorschriften en gedragingen te houden (zie hejab). De manier waarop en de mate waarin moslims zich aan de regels houden, verschillen echter per land en cultuur. Na de dood van Mohammed is de islam door onderlinge strijd uiteengevallen in de hoofdstroming van soennieten en ijiieten, waarbinnen weer tal van scholen en ordes te onderscheiden zijn, zoals het soefisme. In Nederland leven ongeveer 700 ooo moslims. Het overgrote deel daarvan bestaat uit Turken en Marokkanen. Er zijn echter ook moslims uit Suriname, Indonesië, Afrika, Bosnië, Pakistan enz. Er zijn talloze moslimorganisaties en sinds 1993 verzorgt de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) programma's voor en over de moslimgemeenschap in Nederland.

Hoewel de vijf zuilen en koran zouden kunnen suggereren dat de islam een uiterst eenvormige godsdienst is, is niets minder waar. Binnen de islam is de pluriformiteit in geloofsuiting en geloofsbeleving zeer groot, ook binnen een cultuur of land. Ook de moslimgemeenschap in Nederland is uiterst pluriform. Spreken over 'de moslim of de islam is dan ook simplificeren en doet groot onrecht aan de talloze verschillen die er bestaan tussen individuele moslims. Zie ook Neder­ islam en polderislam.