Mark van den Dolder

Junior accountmanager bij Creaforti

Gepubliceerd op 08-12-2016

Circulaire Economie en Cradle to Cradle

betekenis & definitie

Cradle to Cradle is het hoogwaardig hergebruiken van grondstoffen. In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt, zodat afval niet meer bestaat. Zo ontstaat er een cirkel waarbij herbruikbaarheid gemaximaliseerd wordt en waarde vernietiging geminimaliseerd.

Door toenemende wereldbevolking en welvaart wort het efficiënt omgaan met grondstoffen steeds belangrijker. Een overgang moet plaatsvinden naar een economie waarin er geen verschil meer zit tussen afval en grondstoffen. Circulaire economie is een cirkel waarin afval gebruikt wordt als grondstof voor een ander product. Afvalstromen worden grondstofstromen voor andere partijen.

Cradle to Cradle is een visie van een architect ( McDonough) en van een chemicus (Braungart). Samen deelde ze de visie dat afval beter gerecycled kan worden dan nu. Volgens het Cradle to Cradle principe is afval gelijk aan voedsel. Anders gezegd, elk materiaal moet volledig hergebruikt worden. Dit heet ‘Upcycling’.
McDonough en Braungart hebben twee onderscheidende cirkels: de biosfeer en de technosfeer. Materialen in de biosfeer zijn afbreekbaar door de natuur. Dit zijn organische stoffen die composteerbaar zijn. Materialen in de technosfeer kunnen eindeloos hergebruikt worden voor industriële oplossingen.

Bronvermelding