Mark Post

Prof of Physiology

Gepubliceerd op 13-12-2016

2016-12-13

Kweekvlees

betekenis & definitie

Kweekvlees is vlees gemaakt van spier stamcellen, die, eenmaal uit het dier verkregen, in het laboratorium worden gekweekt tot een grote hoeveelheid vlees.

Kweekvlees wordt ontwikkeld om toekomstige problemen met de vleesproductie door veeteelt te voorkomen, terwijl we toch gewoon vlees kunnen blijven eten. De toekomstige problemen zijn vooral dreigende voedsel onzekerheid (niet genoeg voedsel voor 9 miljard mensen), milieuschade en verminderde tolerantie voor dierenleed. De technologie bestaat uit het verkrijgen van spier stamcellen uit een miniscuul beetje spierweefsel van bijvoorbeeld een koe. Dit kan door een prik in de spier (naaldbiopsie) door de huid; de koe blijft leven. Vervolgens worden de stamcellen geisoleerd en in een kweeksysteem met vloeistof die alle voeding, zuurstof, mineralen en vitaminen bevat, gebracht. Daar gaan ze zich vermenigvuldigen; er kunnen genoeg cellen ontstaan om 10.000 kg vlees te maken. Vervolgens worden de cellen geinstrueerd om van stamcel tot spiercel te worden, door ze te verhongeren. De cellen gaan samensmelten en vormen primitieve spiervezels. Deze worden in groepen van 1,5 miljoen cellen in een gel gebracht in een ring om een centrale kolom. In een paar dagen vormen de cellen spontaan een spiervezel die samentrekt, spanning opbouwt en voldoende eiwitrijk wordt. Na 3 weken is de spiervezel klaar en kan hij verwerkt worden in bijvoorbeeld een hamburger. Op vergelijkbare wijze wordt vetweefsel gekweekt voor smaak en sappigheid. Deze techniek leent zich voor alle gehakte vleessoorten. Om een biefstuk te maken moet nog een soort kunstmatige bloedvaten worden ontwikkeld dat de voeding en zuurstof bij alle cellen brengt.

Doordat de kweekomstandigheden beinvloedbaar zijn, kan kweekvlees het dreigend tekort aan grondstoffen en de uitstoot van broeikas gassen oplossen.