Marjolein Brink

Psycholoog bij Pro Persona team angststoornissen

Gepubliceerd op 06-04-2016

2016-04-06

EMDR

betekenis & definitie

EMDR (Shapiro, 1989) staat voor Eye Movement Desentization Reprocessing en wordt in de geestelijke gezondheidszorg met name gebruikt voor traumabehandeling. In toenemende mate wordt deze behandeling tevens toegepast bij verschillende angststoornissen, chronische pijnklachten of mensen met een disfunctioneel laag zelfbeeld.

Waar EMDR om draait is dat de herinnering aan het trauma op een andere manier opnieuw opgeslagen wordt. Het is een soort herprogrammering van het geheugen. Een (traumatische) gebeurtenis wordt in de hersenen in de eerste plaats verwerkt door het werkgeheugen. Vervolgens wordt het opgeslagen in het lange termijngeheugen. Op het moment dat men er weer aandacht aan besteedt, wordt de gebeurtenis opnieuw actief in het werkgeheugen. Als het werkgeheugen tegelijkertijd ook belast wordt door een andere taak is er op dat moment minder ruimte voor de traumatische gebeurtenis. In de sessie wordt dit gedaan door een cliënt zo snel mogelijk met zijn ogen de vingers van de psycholoog te laten volgen, terwijl hij zich concentreert op een traumatisch beeld. Er wordt net zolang herhaald totdat het beeld anders opgeslagen wordt.

Reacties van mensen tijdens de sessie kunnen heftig zijn. Mensen kunnen zo misselijk worden dat ze moeten overgeven of ze barsten in huilen uit. Dat is ook niet gek gezien ze worden blootgesteld aan een extreem angstaanjagend beeld wat ze normaliter zo veel mogelijk vermijden. Toch blijkt de behandeling goed te werken en het specifieke beeld kan aan het eind van de sessie drastisch zijn veranderd, waardoor mensen hier geen hinder meer ondervinden in het dagelijks leven. Het beeld kan op drie manieren veranderen. Het kan vervagen, de herinnering kan anders zijn of de herinnering wordt vanuit een ander perspectief bekeken; het lijkt dan alsof men er van een afstandje naar kijkt in plaats van zelf meemaakt.